Ръчно приготвен белгийски шоколад

Всички продукти са ръчно направени от висококачествен белгийски шоколад!

Как се прави шоколада

1.Плантация

Какаовите зърна се берат два пъти годишно,през юни и октомври.Прави се подбор на най-добрите зърна. От този подбор се определя и качеството на произведения шоколад. Най-добрите какаови зърна растът в Еквадор, Гранада, Ямайка и Венецуела.

2.Ферментация

Много важен процес за производството на висококачествено какао. Какаовите зърна се оставят на слънце, за да ферментират. Покриват се с листа от бананово дърво. По този начин се оформят вкусовите качества на какаовото зърно.

3.Изсушаване

След ферментацията какаовите зърна съдържат твърде много вода. За да се изсушат - те се слага на слънце или в модерни сушилни. Когато напълно изсъхнат отново се прави подбор на зърната, пакетират се и транспортират до фабриките за шоколад.

4.Смесване

Във фабриките за шоколад се смесват различните видове какаови зърна по - тайни рецепти за постигане на съвършен вкус.

5.Изпичане

След много внимателно почистване зърната се подлагат на изпичане. Както при кафето, така и тук при този много важен процес основната цел е да се запази и подобри до максимум ароматът на зърната.

6.Натрошаване

Зърното се натрошава и се отделя обвивката на зърното ,което е под формата на люспа.Тя се хвърля, защото не става за храна.

7.Смилане

След натрошаването зърната се смилат по-фино.Получава се основна маса също наречена какаова маса. Тя представлява плътна течностсмес на какаови частици и разтопено какаово масло.

8.Валцуване

Последователното натрошаване и валцуване осигурява по-голяма финост. Получените частициимат особено фина структура. Тяхната средна големина е 20 микрона

9_.jpg

9.Смесване

За постигане на други вкусове шоколад към смляната смес се добавят съставки по рецеппта като например карамел, захар, сухо мляко и др. 

10.Конширане

Тази операция подобрява масленоста финоста и окончателния вкус на шоколада.Тя се постига след продължително разбъркване в коншове, при определена температура. Всяка фабрика си има собствена технология за тази операция, която е строго пазена.

11.Темпериране

Деликатната операция темпериране има за целта да пренареди кристалната решетка на шоколада в правилна форма. Тогава той придобива бляскавост и по-лесно се отделя от формите. Всеки вид шоколад има собствена формула за темпериране.

12.Формиране

Шоколада се изсипва във форми, охлаждат се, след което се изваждат и опадоват 

Публикувано в : Интересно

Оставете коментар